Granola – pełnowartościowe śniadanie ze słoika!

Szybkość – to bardzo często jedno z ważniejszych kryteriów, które decyduje o tym, czy zjemy śniadanie czy nie. Stąd pomysł na granolę, którą przygotować można na milion sposobów.

Granola to pieczone do chrupkości połączenie płatków zbożowych, orzechów, rodzynek i cukru lub miodu. Jakich płatków użyjemy? Ile składników stworzy naszą granolę? Wszystko zależy tylko on nas! Poniżej przedstawiam Wam przepis na granolę, która mi smakuje najbardziej, ale pamiętajcie, ze w kuchni ogranicza Was tylko wyobraźnia…

Granola z kokosem

Składniki:
  • Płatki owsiane – 2 szklanki
  • Płatki jaglane – 1 szklanka
  • Wiórki kokosowe – 1 szklanka
  • Żurawina suszona – 2 garści
  • Morela suszona – 6 sztuk
  • Banany suszone – 1 garść
  • Orzechy włoskie – 5 sztuk
  • Miód – 4 łyżki
Wykonanie:

Owoce i orzechy pokroić na mniejsze części i połączyć z resztą składników. Wymieszać z dodatkiem miodu i wyłożyć na blasze z papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Granolę należy obserwować i często mieszać, bo lubi się momentalnie przypalić. Granola może być przechowywana np. w słoiku, a z dodatkiem jogurtu naturalnego stworzy idealne, pełnowartościowe śniadanie lub przekąskę.