Dzień Czekolady – czy trzeba czegoś więcej?

Dzień Czekolady to chyba jedno z przyjemniejszych świąt w ciągu roku! Czy uważacie, że czekolada i zdrowa dieta nie mogą iść ze sobą w parze? Przekonajmy się!

Faktycznie, w kuchni najlepiej sprawdza się wykorzystywanie gorzkiej czekolady. Wtedy można z niej wyczarować nie tylko pyszne desery, ale także skomponować wyjątkowe wytrawne dania.

Czekolada bardzo lubi połączenie z ostrymi przyprawami: chili, pieprzem, cynamonem i innymi korzennymi. Czekoladę gorzką wykorzystamy także do przygotowanie wołowiny  czy wieprzowiny, natomiast białą do kurczaka lub ryby.

Przy użyciu czekolady trzeba pamiętać jedynie o umiarze – lepiej dodać jej jeszcze trochę niż przesadzić na początku. Czy to wyższa szkoła jazdy? Być może, ale dokładnie dlatego, ja dzisiaj mam dla Was – rozsławione już – czekoladowe ciasto fasolowe.

Spróbuj i zakochaj się w tym smaku, a Dzień Czekolady jest do tego idealny!

Czekoladowe ciasto fasolowe

Składniki:
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 2 mniejsze banany
  • 2 jajka
  • 2 duże łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki cukru lub innego naturalnego słodzika
  • 1 spora łyżeczka proszku do pieczenia
  • do polewy: tabliczka czekolady + 4-5 łyżek mleka
Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Fasolę wypłukać i przesypać do miski. Dodać jajka, kakao, olej, banany i proszek do pieczenia. Zmiksować na gładką, puszystą masę, a następnie przelać do keksówki i piec 45 do 60 minut. Gotowe ciasto często nadal pozostaje płynne – ale spokojnie, zgęstnieje po ostygnięciu.Po tym czasie przygotować polewę: należy połączyć czekoladę z mlekiem (mleko zabierze trochę twardości polewy), i rozpuścić, a następnie wylać na brownie. Ciasto będzie raczej wilgotne i miękkie, ale mocno czekoladowe.