Naleśniki to bardzo wdzięczny temat dla niemal każdego. Nie trzeba mieć wybitnych zdolności kulinarnych, aby je przygotować. Dzisiaj pokaże Wam, że można przygotować naleśniki w mniej tradycyjny sposób o tak samo wyjątkowym smaku.
Składniki na około 12-15 naleśników:
Wykonanie:
Szpinak miksujemyw blenderze na gładką masę razem ze szczyptą soli. Dodajemy mleko i wodę – dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę, jajka oraz olej i znowu miksujemy aż do powstania dość płynnej masy. Odstawiamy na 10-20 minut, po czym smażymy na patelni beztłuszczowej. Naleśniki można podawać na słodko i wytrwanie np. z serkiem feta lub dżemem.
Jak w pełni wykorzystać kokos? Przepis na mleko i mąkę kokosową
Wróćmy jednak do naleśników…
Składniki na 6-8 sztuk:
Wykonanie:
Mąkę kokosową mieszamy z połączonymi wcześniej jajkami, olejem i miodem. Zalewamy mlekiem kokosowym i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Naleśniki może podawać z bez dodatków, świetnie smakują także z pokruszonymi orzechami lub powidłami.
Mąkę z ciecierzycy również można przygotować w domu o ile do dyspozycji mamy naprawdę mocny blender. Suchą cieciorkę wystarczy uprażyć na patelni przez kilka minut, często mieszając. Następnie ziarna wsypujemy do blendera i miksujemy. Gotową mąkę najlepiej przesiać przez sito, a pozostałości cieciorki zmiksować jeszcze raz.
Składniki:
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Smażymy na patelni beztłuszczowej. Naleśniki można podawać np. z pastą z suszonych pomidorów.
Składniki:
Wykonanie:
Mąką wymieszać z kakao i kawą. Potem oddać resztę składników i wymieszać na gładką masę. Smażyć bez tłuszczu i podawać np. ze świeżymy owocami.
Kawowe to zdecydowanie moj faworyt, a z rozgniecionym bananem w środku , to juz w ogole odjazd 🙂