Cztery nietypowe przepisy na naleśniki!

Kokos, kawa, szpinak, strączki. Co łączy te składniki? Można z nich zrobić naleśniki! Spróbuj, w kuchni warto eksperymentować.

Naleśniki to bardzo wdzięczny temat dla niemal każdego. Nie trzeba mieć wybitnych zdolności kulinarnych, aby je przygotować. Dzisiaj pokaże Wam, że można przygotować naleśniki w mniej tradycyjny sposób o tak samo wyjątkowym smaku.

Zielone naleśniki szpinakowe

Składniki na około 12-15 naleśników:

  • około 100 g: 4 garści świeżego szpinaku (można też użyć mrożonego – wtedy wystarczy pół pół szklanki)
  • 2 szklanki mąki pszennej (można wymieszać zwykła i pełnoziarnistą w stosunku 2:1)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Wykonanie:

Szpinak miksujemyw blenderze na gładką masę razem ze szczyptą soli. Dodajemy mleko i wodę – dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę, jajka oraz olej i znowu miksujemy aż do powstania dość płynnej masy. Odstawiamy na 10-20 minut, po czym smażymy na patelni beztłuszczowej. Naleśniki można podawać na słodko i wytrwanie np. z serkiem feta lub dżemem.

Naleśniki z kokosa

Jak w pełni wykorzystać kokos? Przepis na mleko i mąkę kokosową

  1. Wodę kokosową odlewamy do naczynia, kokos trzemy na wiórki
  2. Wodę kokosową i wiórki zalewamy wodą do ich wysokości, następnie miksujemy na gładką masę
  3. Zmiksowane wiórki wyciskamy przez gazę – to właśnie jest mleko kokosowe.
  4. Pozostałe wiórki suszymy (w piekarniku w temp. około 50-70 stopni przez kilkanaście minut, lub w słonecznym miejscu na tacce wyłożonej papierem śniadaniowym przez kilka dni)
  5. Suche wiórki miksujemy dokładnie w blenderze. Tak powstaje mąka kokosowa.

Wróćmy jednak do naleśników…

Składniki na 6-8 sztuk:

  • 1/4 szkl. mąki kokosowej
  • 1/3 szkl. mleka kokosowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta sody oczyszczonej

Wykonanie:

Mąkę kokosową mieszamy z połączonymi wcześniej jajkami, olejem i miodem. Zalewamy mlekiem kokosowym i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Naleśniki może podawać z bez dodatków, świetnie smakują także z pokruszonymi orzechami lub powidłami.

Naleśniki z ciecierzycy

Mąkę z ciecierzycy również można przygotować w domu o ile do dyspozycji  mamy naprawdę mocny blender. Suchą cieciorkę wystarczy sprażyć na patelni przez kilka minut, często mieszając. Następnie ziarna wsypujemy do blendera i miksujemy. Gotową mąkę najlepiej przesiać przez sito, a pozostałości cieciorki zmiksować jeszcze raz.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Smażymy na patelni beztłuszczowej. Naleśniki można podawać np. z pastą z suszonych pomidorów.

Naleśniki kawowe

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:

Mąką wymieszać z kakao i kawą. Potem oddać resztę składników i wymieszać na gładką masę. Smażyć bez tłuszczu i podawać np. ze świeżymy owocami.

Wszystkie te przepisy z powodzeniem można przygotować w wersji bezglutenowej. Potrzebujesz takiego przepisu? Napisz do mnie.