Czekoladowe muffinki z mąki jaglanej z chrupiącą skórką

Niby proste, a jednak… wyjątkowe. Dzisiaj chcę Was przekonać, że niekoniecznie czekoladowe muffinki muszą mieć tradycyjny smak. Miękkie i chrupiące, słodkie i intensywne. W przepisie w wersji z żurawiną i orzechami.

Składniki (na około 12 sztuk):

  • 200 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 1 spora łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść orzechów włoskich
  • garść żurawiny
  • 3 łyżki miodu

Wykonanie:

W garnku roztapiamy masło z czekoladą i odstawiamy na chwilę. Mąkę  jaglaną, pszenną oraz kakao wsypujemy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, miód i jajka. Wszystko mieszamy i łączymy z rozpuszczoną czekoladą.

Orzechy i żurawinę siekamy na drobne kawałki, dodajemy do masy  i delikatnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę na muffiny wykładamy papierowymi foremkami. Foremki wypełniamy do 3/4 gotową masą. Pieczemy ok 25-30 minut. Czekoladowe muffinki można oczywiście udekorować kawałkami orzechów i żurawiny. Jeżeli piekarnik ustawimy na grzanie góra-dół na wierzchu muffinek pojawi się chrupiąca skórka, natomiast w środku będą one nadal miękkie i delikatnie wodniste.