Tego, co opisałam poniżej nie należy brać zbyt dosłownie, zatem nie oszukujmy się: zjedzenie jednej pomarańczy dziennie nie wyleczy nas z grypy czy nie zlikwiduje naszych zmarszczek, jednak jak to zwykle w naturze bywa – może bardzo pomóc w zachowaniu zdrowia na dłużej. Stąd moja największa piątka z wnętrza pomarańczy!
Poza zdrowotnymi właściwościami, pomarańcze są po prostu pyszne! Jedzmy je na surowo, w koktajlach, sałatkach, dodawajmy do mięs i ryb – ale przede wszystkim korzystajmy z nich w sezonie: od grudnia do marca.
Bibliografia:
Doskocz J., Kardasz P., Janiczek T.,: Innowacje w Polskiej nauce w obszarze inżynierii i technologii, Widawnictwo Nauka i Biznes, 2016
Gheribi E. :Związki polifenolowe w owocach i warzywach. Medycyna Rodzinna, 4,111-115, 2011
Kobylińska A., Janas K.M. Prozdrowotna rola kwercetyny obecnej w diecie człowieka. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 69, 51-62, 2015
Krzyczkowska J., Białecka-Floriańczyk E., Stolarzewicz I.: BIOTECHNOLOGICZNE METODY OTRZYMYWANIA SUBSTANCJI ZAPACHOWYCH ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 3 (64), 5 – 18, 2009