5 zdrowych powodów, dla których warto jeść pomarańcze!

Sezon na pomarańcze potrwa jeszcze do końca marca, a ja chcę Wam dzisiaj przybliżyć zapomniane już nieco właściwości tych cytrusów.

Tego, co opisałam poniżej nie należy brać zbyt dosłownie, zatem nie oszukujmy się: zjedzenie jednej pomarańczy dziennie nie wyleczy nas z grypy czy nie zlikwiduje naszych zmarszczek, jednak jak to zwykle w naturze bywa – może bardzo pomóc w zachowaniu zdrowia na dłużej. Stąd moja największa piątka z wnętrza pomarańczy!

  1. Pomarańcze pomagają leczyć infekcje i gorączkę – przez witaminę C i działanie bakteriobójcze.
  2. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Pamiętajmy tylko, że najwięcej jest go w białej, cieniutkiej skórce, której często się pozbywamy.
  3.  Bardzo dobrze orzeźwiają, dlatego idealne będą po wysiłku fizycznym lub przy osłabieniu.
  4. Pomarańcze zawierają limonen – związek, należący do monoterpenów o intensywnym zapachu, który ma wiele zastosowań. Często mówi się o tym, że działa on przeciwnowotworowo, a przez to że jest łatwo wchłanialny – warto o tym pamiętać.
  5. Kwercetyna – to kolejny związek, który może występować w pomarańczach. Ma ona właściwości przeciwzapalne, wspomaga prace układu immunologicznego, może działać przeciwalergicznie i antyoksydacyjne. Co to znaczy? Pomoże nam utrzymać zdrowie i zachować piękno na długie lata!

Poza zdrowotnymi właściwościami, pomarańcze są po prostu pyszne! Jedzmy je na surowo, w koktajlach, sałatkach, dodawajmy do mięs i ryb – ale przede wszystkim korzystajmy z nich w sezonie: od grudnia do marca.

 

Bibliografia:

Doskocz J., Kardasz P., Janiczek T.,: Innowacje w Polskiej nauce w obszarze inżynierii i technologii, Widawnictwo Nauka i Biznes, 2016

Gheribi E. :Związki polifenolowe w owocach i warzywach. Medycyna Rodzinna, 4,111-115, 2011

Kobylińska A., Janas K.M. Prozdrowotna rola kwercetyny obecnej w diecie człowieka. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 69, 51-62, 2015

Krzyczkowska J., Białecka-Floriańczyk E., Stolarzewicz I.: BIOTECHNOLOGICZNE METODY OTRZYMYWANIA SUBSTANCJI ZAPACHOWYCH ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 3 (64), 5 – 18, 2009